Det skördas i Portugal, Helena bloggar.....

Publicerat i: Allmänt, bränder i portugal, eukalyptusträd, hemmagjort, korkek, odla hemma, olivträd, portugal, skörd, trädgårdsland Bo i portugal, det brinner i portugal, eukalyptusträd, korkek, olivträd, sylta, trädgårdsodling
När dem började höra av sig från svensk media blev jag förvånad, hur har dem hittat mig? Expressen, aftonbladet, P1 morgon, P4 extra, TV4 nyhetsmorgon, alla ville ha en intervju med en svensk som bodde nära branden. Märklig känsla. Som ni säkert förstått så brinner det i Portugal på sommaren. Vi börjar vänja oss vid det, men branden i Pedrogao Grande var nära oss och ovanligt omfattande  med tragisk förödelse både i människoliv och bosättningar. Det är en helt overklig känska att åka igenom de ödelagda områdena, vi har aldrig sett något liknande. Det går aldrig att visualisera via TV eller bilder den enorma vidden av förödelsen. Man blir helt stum. Som tur var så kom branden aldrig till oss även om den närmade sig och sotflagor dalade ner på vår tomt.
Orsaken till att det brinner så mycket i Portugal är förstås torra somrar med heta dagar men framför allt är det lättantändliga eucalyptusodlingar. I värmen bildar träden en gas som gör de extra lättantändliga. Eucalyptusträd är ingen inhemsk portugisisk art såsom korkek och olivträd, utan inplanterad för att den växer snabbt och skördas för massa tillverkning, nästan alla odlingar ägs av privatpersoner. Hur mycket jag än älskar doften av vajande eucalyptus så är jag glad att våra grannar i veckan har avverkat ett stort fält på vår bergstopp. Det ger oss en brandgata och en ny fantastisk utsikt på vår morgonpromenad.
Häromdagen skördades även kork på närmsta tomten bredvis oss. Korkekar och korkskörd har en lång historia i Portugal, landet har det största beståndet av korkek i världen. Att skörda kork är ett gammalt 2000 årigt hantverksyrke som överförs från generation till generation och det var vördnadsfullt att se en hel familj yxa bort barken på träden bredvid vår tomt. 
Olivträd som är den andra inhemska arten har vi ju mycket av själva, närmare 100 träd, och i år verkar dem bära mycket frukt. Det ska bli spännande att se i oktober/november när vi ska försöka skörda och lämna in för olivoljetillverkning.
I nuläget skördar vi från våra egna fruktträd och vårt egna trädgårdsland. För mig är det en ny värld att tillaga saker från grunden. Det är nog många av er därute som saftat och syltat hela livet men när jag ville ha något, när jag bodde på Götgatan i Stockholm, gick jag till Ica på Ringen i Skanstull och köpte det, eller kanske oftare köpte någon färdig take away eller åt ute på restaurang. Nu hämtar jag grödorna i trädgården. Häromdagen gjorde jag potatissallad med egen potatis, eget äpple, egengjord ättiksgurka, egen gräslök och egen purjolök mm. Till det, egenodlad sallad, ruccola, morötter och persilja. I uterummet har jag hemmagjord äppelmos och plommonsylt på egen skörd och häromveckan åt vi plommonkräm. 
Nu väntar vi på att gurka, tomat, meloner, brysselkål mm. ska mogna för att skördas.
 
 
 
 
Vårt hus och de brandhärjade bergen i horisonten.
 
 
#1 - - Monica Ottosson:

Visst är det roligt att odla, men ni har ju mycket bättre förutsättningar än vi i kalla norden. Jag blir lite avundsjuk.....

Svar: 😊👍
rosellstenevinge.blogg.se