Äntligen har vi fått skörda våra egna oliver för första gången. Sen vi bestämde oss för att köpa huset i februari 2015 har jag drömt om att skörda mina egna oliver och göra egen olivolja, som en äkta medelhavstant. När vi spenderade 2 veckors semester här i november samma år och tuktade olivträden hårt kom vår granne Fernando, som vi köpt huset av, förbi en kväll och sa att nu måste ni skörda oliverna innan det är försent, jag har nät och kan hjälpa er, sen tar vi det till presseriet där borta (eller vi tror att det var det han sa eftersom han bara talar en dialektal portugisiska och vi inte kunde mer än några få ord då). Vi tackade nej då vi strax skulle åka hem och inte kände att vi hade tid. Jag ångrade mig direkt att jag inte tagit emot erbjudandet. Nån dag senare åkte vi förbi presseriet för att reka. Bilar stod i kö med oliver i mängder på flaken och det var hög aktivitet. Jag gled ner för att snicksnacka med gubbarna och tanterna. De tittade skeptiskt på mig, vände ryggen till och jag kände mig som en alien. Ingen kunde engelska och ingen förstod vad jag ville. Sen dess har jag varit orolig för hur jag ska lyckas med pressning. Förra året 2016 fick vi endast några få oliver och liksom alla i vår by.
Men i år är det på riktigt. Jag tog mig ner till presseriet och nu var det annat ljud i skällan. På portugisiska (om än knackig sådan) fick jag ett fantastiskt mottagande. Jag har lärt mig att de allvarsamma, skeptiska ansiktsuttrycken snabbt byts ut till en varmt leende när de förstår att man försöker lära sig portugisiska och är vänligt sinnad. Jag visade upp olika olivstadier från våra träd och alla verkade vara ok. Vi skulle köpa nät att lägga under träden och speciella plastsäckar för oliverna och boka tid för pressning. Sagt och gjort. I två dagar plockade vi och fick ihop två 25 liters säckar. Vi lämnade in dem, det blev 44kg och vi fick 5l. färskpressad olivolja med en kraftigt nötig smak.
Häftigt. Nu har vi plockat två säckar till under två dagar och ska dit igen. Vi har endast tömt en bråkdel av vad vi har men är nu nöjda för i år.
Vi har vår egen olivolja i förrådet, som alla äkta centralportugiser har.








Vad underbart egna oliver, olja jag som älska oliver